Mimoriadne chutné a jemné cesto
Mimoriadne chutné a jemné a to vďaka dvom ingredienciám. Kyslej smotany a jedlej sódy. Je vhodné na koláče, ale hlavne na raňajkové pečivo.
Potrebujeme:
- 400 – 450 g hladkej múky
- 250 g kyslej smotany
- 2 vajcia do cesta
- 1 vajce na potretie cesta
- 4 – 5 lyžíc cukru
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
Príprava:
Zmiešajte kyslú smotanu, sódu, soľ, cukor a 2 vajíčka. Miešajte dovtedy, kým zmes nebude hladká a potom postupne pridávajte preosiatu múku. Vymiesite redšie cesto a nechajte vykysnúť. Po vykysnutí ho vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 5 – 7 mm. Nakrájajte pruhy asi 3 – 4 cm široké. Dĺžka môže byť ľubovoľná. Uprostred urobte malý rez ostrým nožom a polovičku cesta cez tento rez pretiahnite. Plech na pečenie potrite olejom a poukladajte pečivo. Potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte na 200 stupňov asi 20 minút. Hotové pečivo je mimoriadne mäkkulinké a chutné najmä na raňajky.
Foto Depositphotos.com